Top menu

Blog: Millennials en Mindfullness

20 maart, 2018 | Categorie: Nieuws | Tags: Millenials, Mindfullness, gelukkig levenMeer dan eerdere generaties zijn wij (millennials) op zoek naar geluk en we doen er alles aan om dat te krijgen. We steken veel tijd in onze persoonlijke ontwikkeling, kijken massaal YouTube-video’s van Simon Sinek, maken verre reizen, stichten een gezin, lopen de Santiago de Compostella en/of gaan volledig voor onze carrières.

Dit geluk wordt vaak buiten onszelf gezocht: in materialen, relaties met anderen, werk, huis, etc. Prima om mee bezig te zijn, maar de echte en blijvende ‘happiness’ gaan we daar niet vinden. Zelfs mindfulness en yoga worden regelmatig gebruikt als een truc om onze drukke levensstijl staande te houden. Maar waar moeten we dan zoeken? Ik nodig je in deze blog uit om geluk in jezelf te vinden.

5 tips voor een gelukkig leven
We durven vaak niet naar binnen te kijken, zijn te druk en/of te onrustig om tijd te maken voor wat er bij ons speelt. Misschien zijn we zelfs wel bang voor wat we dan zouden vinden. Alleen is dit de omgekeerde wereld. Het is zo bevrijdend om alle dingen buiten jezelf meer los te laten en je eigen kern sterker te maken. Hier meteen al 5 tips om daar een begin mee te maken.

Moderne technologie
Laten we voorop zetten dat moderne technologie ons veel gebracht heeft (muziek, medische vooruitgang, communicatiemiddelen en nog veel meer). Alleen las ik afgelopen week dat we een kwart van onze wakkere tijd naar ons mobiele scherm kijken. Een kwart! En laptop, televisie en andere schermen nog niet eens meegerekend. 1 miljoen Nederlanders hebben of hadden een burn-out, en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat moderne technologie hier niet een rol in speelt. Een inspirerend filmpje van Prince EA hierover.

Millennials
De millennial– geboren tussen 1981 tot 2001 – maken boven gemiddeld gebruik van moderne technologie en social media. De ruimte om even niks te doen, uit het raam te staren, misschien je zelfs wel even te vervelen of je rot te voelen is er nauwelijks. Maar dat is nou net zo belangrijk, het is een soort reset van je systeem. Net zoals slapen. Meditatie is een vorm die dit misschien wel het beste simuleert maar daarover later meer.

Perfectionisme
Ook de neiging om perfectie na te streven, controle te houden en dingen die niet goed gaan zichzelf sterk aan te rekenen speelt ons parten. We proberen constant een naar oplossing zoeken, ook als die ie er even niet is. Met als gevolg dat we er over blijven piekeren en malen en stress langer blijft hangen.

Het Telomer Effect
Er ligt een nieuwe bestseller in de boekenwinkel The Telomer effect.
Hierin is vastgesteld dat door constante stress onze telomeren – de beschermende omhulsels van ons DNA die onze cellen beschermen tegen ziekte en veroudering – een slijtageslag ondergaan. Stress is niet het probleem maar het niet kunnen loslaten ervan heeft een grote (negatieve) impact op onze telomeren en dus onszelf.

Stress aangaan
Hoe inspirerend een boek of een YouTube-video ook kan zijn, vaak is het niet genoeg om een switch te maken. Mindfulness is met reden een populaire manier om de verhoogde snelheid van het leven, toenemende stress, een burn-out en angst tegen te gaan. De meeste mindfulness trainingen (ook de mijne) zijn dan ook bewust uitgespreid over 8 weken.

Het is een hele uitdaging om meer in mindful in het moment te zijn, dingen te accepteren, los te laten, meer rust in je hoofd te creëren en het lijf te laten ontspannen. We zijn zo sterk geconditioneerd dat dit ook na die 8 weken een ware uitdaging blijft. Maar als het je lukt, al is het een beetje, is het vaak zo verrijkend.

10 minuten per dag
De oprichter van de populaire Headspace Meditation app, Andy Puddicombe, vertelde in een TED Talk over het belang van mediteren. 10 minuten per dag maakt al een gigantisch verschil. Ik ben heel benieuwd of jij al een weg voor jezelf gevonden hebt, en zo ja hoe dan? Mocht je geïnteresseerd zijn in meditatie en mindfulness dan zou je eens mijn website kunnen bekijken. Je kan daar een gratis werkboekje downloaden, een introductie workshop volgen, of als je niet precies weet wat je nodig hebt een individuele intake aanvragen.

Dit is een bijdrage van trainer Marc Keller. Marc schrijft regelmatig blogs voor zijn website: Beyond Mindfulness (www.beyondmindfulness.nl). Hier vind je ook zijn persoonlijke trainingen. 

Aankomende evenementen:

, ,

Comments are closed.