Top menu

I have a dream

31 oktober, 2017 | Categorie: Inspiratie, Nieuws | Tags: 

Wat heb jij vannacht gedroomd? Dat je tanden er allemaal zijn uitgevallen misschien? Dat je achterna werd gezeten door Harry Potter op een roze scootmobiel? Of dat je partner is vreemdgegaan? Alles kan in je dromen. Je staat in je mooiste trouwjurk of pak voor het altaar, te wachten op je aanstaande echtgenoot. Op het moment dat diegene de kerk binnenloopt en je wilt weten met wie je gaat trouwen, dan word je wakker. Nieuwsgierig probeer je weer te slapen om terug in je droom te komen

Helaas, dat lukt natuurlijk niet meer…

Tijdens mijn studie psychologie leer ik veel over het brein. Slechts één hoofdstuk en college gingen over slapen. Naar mijn mening is dat veel te weinig aangezien we een derde van ons leven slapend doorbrengen. En in al die slapende jaren komen heel wat dromen voorbij. Doordat ik weinig les kreeg in deze mysterieuze beelden die ’s nachts tevoorschijn komen en ik zelf veel droom, ben ik de workshop over dromen gaan volgen bij 4YoungPeople. Een interessante en inspirerende workshop die mijn fascinatie voor dromen heeft laten toenemen.

 

Speelfilm in je hoofd

Een droom is een spontane activiteit in onze hersenen tijdens de slaap. We zien beelden, horen soms geluiden en hebben gevoelens tijdens onze dromen. Alsof er een soort film in ons hoofd wordt afgespeeld. Een projectie van een film van je eigen gedachten. Dit ontstaat doordat er in onze slaap andere hersendelen actief zijn. Er wordt geen informatie van de buitenwereld waargenomen, maar we ontvangen juist informatie van onze eigen hersenen.

De meeste dromen ontstaan tijdens de REM fase van de slaap. Tijdens dit slaapstadium zijn je hersenen ontzettend druk bezig met het onderdrukken van neurotransmitters. Je ogen schieten alle kanten op terwijl je lichaam volledig ontspannen is. Gelukkig maar, anders zouden wij lichamelijk mee schoppen, springen of rennen in onze droom. De REM fase van onze slaap wordt naar mate de nacht vordert steeds langer en onze dromen dus ook. Dikke kans dat wanneer jij in je REM slaap wordt wakker gemaakt, jij jouw droom het best kunt herinneren.

 

De enge roze olifant met sproetjes

Tijdens mijn droom leek het allemaal zo logisch en wanneer ik wakker word denk ik alleen maar ‘’Hoe dan?!’’ Tijdens onze REM slaap ‘ontwaakt’ het emotionele deel van onze hersenen wel, maar het rationele deel niet. Ook het visuele deel ontwaakt, waardoor we naast het ervaren van sterke emoties ook wonderlijke beelden zien in onze slaap. Doordat we dit niet kunnen controleren, kunnen in onze dromen de meest bizarre dingen voorkomen.

 

Het nut van dromen

Ondanks de nieuwste technologische ontwikkelen, hebben wetenschappers nog geen eenduidig antwoord op de vraag waarom we dromen. Er zijn ontzettend veel verschillende theorieën. Volgens de ene theorie zorgen dromen voor het ordenen van herinneringen, volgens de andere theorie plakken dromen slaapcycli aan elkaar.

Zelf geloof ik dat dromen een betekenis hebben. Een soort goede vriend die een boodschap voor mij heeft of mij een spiegel voorhoudt. De dromen kunnen misschien wel concrete hulp bieden voor het dagelijks bestaan. In onze westerse wereld worden dromen nauwelijks gebruikt voor informatie, terwijl het vroeger heel normaal was dat een koning bijvoorbeeld zijn dromen liet verklaren. Tijdens de workshop gingen we elkaars dromen analyseren. Ik kwam erachter dat het vaak niet gaat om de inhoud van je droom, maar ook vaak over kleuren, symbolen of vanuit welk perspectief. De droom zegt niet alleen iets over de situatie waar je in zit, maar ook over jou als persoon. Ik sta versteld van de wijsheid van het onbewuste.

Voortaan schrijf ik mijn dromen op zodra ik wakker word. Vragen als: ‘’Hoe voelde ik me toen ik wakker werd?’’ en ‘’Welke gedachten, woorden of associaties komen er in mij op?’’ kunnen helpen je droom te analyseren. Misschien vertelt jouw droom wel meer dan je in eerste instantie denkt.

In ieder geval zal ik eerst nadenken over mijn droom, zodat ik niet de hele dag boos ben op mijn vriend als hij in mijn droom is vreemdgegaan. Want ja, de meeste dromen zijn bedrog, toch?

 

Dit is een bijdrage van Leanne Slutter. Leanne is student Toegepaste psychologie aan de HAN in Nijmegen en op dit moment stagiaire Leren & ontwikkelen bij 4YoungPeople.

Aankomende evenementen:

Comments are closed.