Top menu

‘Sharing your being’

9 oktober, 2017 | Categorie: Inspiratie, Nieuws | Tags:Ken je dat gevoel van kortstondige houvast loosheid na een bijzonder moment, vakantie of groepsproces? Ik heb het eigenlijk mijn hele leven al. Nu, twee dagen na een mooie vakantie met mijn vrienden. Bij mijn oudste neefje en mijn zus, die in het buitenland wonen, heb ik het helemaal. Ik voel hun nabijheid tijdens het typen. Het grappige is dat het steeds meer mag. Wat allemaal? Alles! Dit is een blog over jezelf laten zien of in mooi Engels ‘sharing your being’.

 

Goed om eerst te vertellen dat ik mezelf altijd veel beperkingen heb opgelegd. Een typische pleaser die zijn uiterste best deed om het de ander naar hun zin te maken en dus bepaalde dingen niet deed omdat mensen dat mogelijk konden afwijzen. Tijdens mijn coachopleiding, nog maar 4 jaar geleden (het voelt een eeuwigheid), kreeg ik de feedback onbetrouwbaar te zijn. Ze wisten simpelweg niet waar ik stond en dat klopte. Het  was een wake-up call. Ik herken het pleasende steeds vaker in mijzelf en anderen. En ik wil het uitschreeuwen dat het niet hoeft maar onze grote vriend angst heeft ons vaker in de greep dan ons lief is.

Zien wat er gebeurt

Maar vaker zie ik wat er gebeurt. Mijn vakantie van de afgelopen twee weken is hierin exemplarisch. Op sommige momenten barst ik van de energie, maak ik grappen en provoceer ik op een (hopelijk) speelse en leuke manier. Andere momenten voel ik me open en kwetsbaar en deel ik dat en probeer ik daar in te berusten. Of vertel ik aan mijn vrienden hoe ik tegen het leven aan kijk vanuit een non-duale bril. Mij volledige zijn (being) laten zien vertaald zich sluipendere wijs steeds meer in mijn leven.

Jezelf zien als de blauwe hemel (kortom de getuige van) en niet het weer zelf (je gedachten-identiteit) is hierin essentieel. Objecten en relaties zorgen niet voor jou geluk, het geluk zit in je – sterker nog in essentie ben je geluk zelf. Als je van daaruit kan leven dan gaat het om geluk (je ‘being’) te delen in de plaats van te verkrijgen. Zie je het verschil tussen het streven, grijpen en manipuleren wat we normaal doen? Hiermee valt het weg en er komt berusting in de dynamiek van het leven voor in de plaats. Saai? Nee verre van. Je leven krijgt meer speelsheid, vreugde en spontaniteit.

 

Mocht je al eens eerder een blog van mij gelezen hebben dan weet je dat ik nog vaak genoeg vast loop. Me totaal identificeer met bepaalde oude gedachten patronen, niet eens door heb dat angst me vast grijpt of totaal egoïstisch (onverbonden) kan handelen. Maar zolang ik het vaker doorzie, meer rust in mijzelf in het moment en liefde en eerlijkheid meer gevoed worden dan angst dan ben ik op de goede weg. En ik merk dat ik minder hoeft te ‘werken’ en dat mooie dingen vaker naar me toe komen. Gisteren nog werd ik gewezen op een hele bijzondere jaarcursus van Willem Glaudemans, waar ik als trainer voor 4YoungPeople aan mee mag (en ga) doen. Een inspirerende man met kennis over spiritualiteit maar de kern heel aards lijkt te brengen, kiezen voor liefde in plaats van angst. Blijft zo’n mooie zin.

Als uitsmijter dan ook een mooi filmpje van Willem Glaudemans over ‘Verander je denken, Verander je leven’.

 

Dit is een bijdrage van trainer Marc Keller. Marc is trainer bij 4YoungPeople en geeft onder andere de training: Mindfulness.

Lijkt de cursus van Marc jou interessant? Schrijf je dan in via:

Mindfulness: leren integreren

Aankomende evenementen:

Comments are closed.