Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

10 vragen voor het creëren van het leven dat bij jou past

dinsdag 10 december
Kim de Vries
Zelfkennis & Zingeving

Soms kom je op zo’n punt in je leven. Je bent eigenlijk best blij: je hebt een leuke baan, lieve vrienden, je sport regelmatig en doet veel leuke dingen. Maar na het zien van een inspirerende documentaire bekruipen je opeens gedachten als: ‘Haal ik wel alles uit mijn leven?’ en ‘Leef ik wel het leven dat bij mij past’?.

Je bent niet de enige die hiermee rondloopt. Dit zijn namelijk vragen waar iedereen (wel eens) mee  worstelt. Het goede nieuws: nadenken over deze vragen zorgt ervoor dat je zelf de controle blijft houden over je eigen leven.

Túúrlijk kan het lastig zijn om te bedenken wat voor leven dan precies bij je past. Daarom heb ik wat (reflectie)vragen opgesteld die mij helpen om dit helder te krijgen.

 

  1. Hoe zou jij herinnerd willen worden door anderen?

Een krachtige vraag in lijn met Stephen Covey: start with the end in mind. Stel: je bent er niet meer. Wat wil je dat anderen over je zeggen en schrijven?

 

  1. Welke mensen bewonder jij het meest in het leven en waarom? Welke eigenschappen wil jij kopiëren?

Bewondering en jaloezie zeggen veel over jouw verlangens. Tegen wie kijk jij op? En waarom?

 

  1. Als geld geen rol zou spelen welk werk zou je dan doen?

 

  1. Waar krijg je later spijt van als je er nu niet mee begint?

 

  1. Waar ben je nieuwsgierig naar?

Er wordt vaak gesproken over ‘het vinden van je passie’. Zoeken naar je passie is nogal een opdracht. En het is nog maar de vraag of dit lukt. Volgens Elizabeth Gilbert hoeft het allemaal niet zo zwaar te zijn. Zij gelooft in het volgen van je nieuwsgierigheid. Waar ben jij nieuwsgierig naar? Hou een lijstje bij en probeer het uit. Misschien ontdek jij op deze manier wel iets waar jij enthousiast over bent.

 

  1. Waardoor vergeet je te eten en te plassen? Waardoor kom je in flow en vergeet je de tijd?

Vroeger vond ik het concept van flow onzin. Nu ik werk heb wat bij mij past zit ik bijna dagelijks in een flow. Het zijn die momenten waarop je de tijd vergeet, je opperst geconcentreerd bent en je hart sneller voelt kloppen. Héérlijk. Deze momenten zeggen veel over je talenten en wat jij leuk vindt om te doen. Leg ze eens naast elkaar. Zijn er gemeenschappelijke factoren?

 

  1. Wat wil jij veranderen?

Wil jij iets veranderen aan deze wereld? Voel je je ergens gefrustreerd over en zou je iets graag anders willen zien?

 

  1. Waar wil je minder van?

We weten vaak precies wat we niet willen. En dat is belangrijke informatie. Maak een lijstje van de dingen waar je minder van wilt in je leven (bijvoorbeeld stress of negativiteit). Maak vervolgens een stappenplan om deze dingen minder te ervaren.

 

  1. Hoe ziet jouw ideale week eruit?

 

  1. Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

Voor mij is dit misschien wel dé belangrijkste vraag. We laten ons zo vaak tegenhouden door de angst dat een plan mislukt. Misschien wil je al heel lang die reis in je eentje maken, maar ben je bang dat je geen vrienden gaat maken. Of misschien is het je droom om een koffiebar te openen, maar ben je bang dat het niet gaat lopen. Als je níet kan falen, wat zou je dan doen?

Door deze vragen te beantwoorden krijg je hopelijk een duidelijker beeld van wat je graag wilt doen. Het goede én slechte nieuws: een mens heeft niet één droomleven. Je hebt meerdere droomlevens die bij je passen. Dus kies er voor nu één en ga daar mee aan de slag. Begin en bekijk of het iets voor je is. Zo niet, doen zoek je weer iets nieuws. En vooral: heb geduld. Je zult blij zijn dat je hebt doorgezet.

 

Wil  jij wat inspiratie opdoen rondom dit thema? Kom dan naar de documentaire-avond of  kom doelen stellen en boulderen.