fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

4 tips om je CV te onderscheiden

donderdag 25 april
Anique Bonouvrie
Werk & Ambitie

Voordat je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek moet je altijd een CV opstellen. Het maken van een CV is geen hogere wiskunde. Maar om je te onderscheiden van de rest kan een lastige kwestie zijn. Vergeet niet dat je vaak niet de enige bent met de juiste kwalificaties die solliciteert op een functie. Hoe onderscheid je je d.m.v. je CV?

 

#1 Kan je je onderscheiden met standaard-info?

Allereerst is het belangrijk dat alle algemene punten in je CV staan. Zo dienen je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer in je CV naar voren te komen. Daarnaast stel je jezelf voor d.m.v. een persoonlijk stukje. Vervolgens komen je werkervaring en opleidingen aan bod. Maar waarmee kun je je onderscheiden in je CV? Denk aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, coachen van een jeugdteam of een speciaal project tijdens studie zijn facetten waarmee jij je kunt onderscheiden in je CV. Vergeet ook vooral relevante cursussen niet die je hebt opgedaan via je vorige baan of opleiding.

 

#2 Trek de aandacht van de lezer

“The best way to predict the future is to create it” (Abraham Lincoln). Zodra je je persoonlijke stukje begint met een quote, heb je de aandacht van de lezer. Kies een quote die jou typeert en voilà; het ijs is gebroken. Je kunt er zelf één bedenken of “lenen” van iemand waar je tegenop kijkt. Een andere manier om te openen is met een stelling. Om je te onderscheiden mag je best een beetje brutaal zijn. Door te openen met een quote of stelling leert het bedrijf jou beter kennen en het is eens iets anders dan een standaard stukje. De quote kan ook humor bevatten, zolang je het maar toepasbaar is op jou.

 

#3 Een creatief design werkt

Waarschijnlijk zullen er meerdere kandidaten zijn die solliciteren op de vacature. Laat daardoor de lezer zien dat jij veel tijd hebt gestoken in het maken van je CV. Het oog wil ook wat, dus laat je creativiteit de vrije loop. Trek er een halve dag voor uit en maak er wat moois van. Nadat je alle basiselementen erin hebt gezet, kun je je creativiteit inzetten. Zorg er wel voor dat alles duidelijk leesbaar blijft en dat de lezer niet hoeft te zoeken naar de tekst. Zo kun je met CV-templates spelen en je CV laten opvallen. Maar zorg er wel voor dat het echt bij je past.

 

#4 Speel in op de vacaturetekst

Zodra je goed inspeelt op de vacaturetekst zul je sneller uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Solliciteer je voor een baan als marketeer? Dan is het relevanter om een bijbaan als commercieel medewerker te benoemen dan een baantje in de spoelkeuken. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen. Zet alleen relevante opleidingen op je CV. Heb je een minor gevolgd die relevant is aan de vacature? Vergeet die er vooral niet op te zetten. De recruiter zal dit direct opvallen.

 

Het kan ook helemaal anders

Wil jij het echt anders aanpakken dan anderen? Maak dan een video-CV van maximaal twee minuten. Door een video-cv te maken, laat je zien dat geen “dertien-in-een-dozijn” bent. Zodra het bedrijf je ziet, hebben ze een duidelijker beeld van jou dan wanneer je een tekst-CV maakt. Wil je je helemaal onderscheiden van de rest? Dan kun je zelfs een sollicitatiebrief maken d.m.v. een video.

 

Het is handig om op te vallen, maar blijf vooral dicht bij jezelf en werk naar het doel toe. Samen met jouw sollicitatiebrief moet dit je naar het eerste gesprek loodsen. Zet hem op!