fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

8 tips om beter te slapen

dinsdag 9 april
Anique Bonouvrie
Vitaliteit

Iedereen weet tegenwoordig dat een goede nachtrust belangrijk is. Toch is goed slapen makkelijker gezegd dan gedaan. Ook ik lig geregeld in bed te woelen, mezelf afvragend ‘waarom kan ik nou niet slapen?’.  Daarom heb ik 8 tips op een rijtje gezet die mij helpen om beter in slaap te komen.

Beeldschermen
Dat beeldschermen in de slaapkamer een boosdoener zijn hoef ik je vast niet meer te vertellen. De lichtsignalen zorgen ervoor dat je hersenen minder melatonine aanmaken. Dit is precies het stofje wat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wil je nou écht nog even op Instagram kijken? Zet dan in elk geval de nachtstand op je telefoon aan. Deze zorgt ervoor dat je licht minder fel is en dat het blauwe licht gefilterd wordt.

Lijstjes
“Ik moet morgen echt … niet vergeten!”. Herken je dit? Piekeren zorgt ervoor dat je hersenen bomvol zitten. Een logisch gevolg is dat je niet kunt slapen. Doordat jij je bezighoudt met allemaal andere dingen wordt je bewustzijn verhoogt, waardoor je niet kunt slapen. Lijstjes zijn je beste vriend! Ik heb naast mijn bed een notitieboekje liggen en maak voordat ik ga slapen een to-do lijstje voor morgen. Op deze manier krijg ik rust in mijn hoofd en zorg ik ervoor dat ik met een leeg hoofd ga slapen. Probeer het maar eens, het werkt echt.

Geluiden
Sommige geluiden kunnen enorm storen als je wilt slapen, zoals de luide muziek van je buurman. Er zijn ook geluiden waardoor je juist in slaap valt. Deze geluiden zorgen ervoor dat je hersenen zich ontspannen. Denk aan eentonige geluiden, zoals het geluid van een waterval. Je hebt speciale apps met slaapgeluiden, en ook op Spotify zijn er speciale lijsten die je helpen in slaap te vallen. Zelf luister ik geregeld podcasts om in slaap te komen. Het luisteren naar iemands stem zorgt ervoor dat ik kan ontspannen en vaak haal ik de 10e minuut van de podcast niet.

Licht
Een goed verduisterde en dus donkere kamer optimaliseert je slaap. Het tegenovergestelde geldt overdag; zorg dat je voldoende daglicht ziet. Op deze manier weet je lichaam dat de dag begonnen is. Als het buiten donker wordt weet je lichaam ook wanneer het weer tijd is om naar bed te gaan. Op deze manier loopt je lichaam gelijk met de klok. Zorg dat je op kantoor bij een raam zit, of maak tijdens je pauze een wandeling. Lukt dit niet? Dan zijn er ook lampen die het daglicht nabootsen.

Cafeïne
Er zijn twee stofjes die zorgen dat slapen niet lukt. De bekendste is cafeïne. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Als je toch wat warms wilt drinken voor het slapen, neem dan een kop kruidenthee. Hier zit minder tot geen cafeïne in.

Histamine
Het mindere bekende stofje wat zorgt voor een verslechterde slaap is histamine. Je vindt dit stofje in zuivel, denk aan schimmelkazen, oude kaas (helaas..), yoghurt en karnemelk. Histamine is een stofje dat door het lichaam wordt aangemaakt bij een allergische reactie. Dit zorgt ervoor dat jij slechter slaapt.

Ritme
Een slaapritme houdt in dat je biologische klok goed loopt. Als jouw slaapritme klopt ben je overdag energiek en word je ’s avonds moe. Ga naar bed als je merkt dat je moe bent en slaap ’s ochtends niet te lang uit. Elke dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan zorgt voor een duidelijk slaapritme. Op deze manier zul je zien dat de kwaliteit van je slaap verbeterd. Dit zal zeker in het weekend lastig zijn, ik weet het, maar het is wel het beste voor je biologische klok.

Trucje
Beweerd wordt dat je met de 4-7-8 techniek in 1 minuut in slaap kan vallen. Je hebt hier niets voor nodig en kunt het trucje dus direct doen. Je wordt met deze techniek bewust van je ademhaling en kan zo makkelijk ontstressen. Wil je weten hoe dit trucje werkt? Kijk dan op: https://bit.ly/2G1aZnL

Wil je meer weten over goed slapen? Leer hoe jij ‘een superslaper’ wordt tijdens het seminar ‘Slaap jezelf gezond: leer superslapen’ op maandag 13 mei in Utrecht.