fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Leun relatie of steun relatie?

dinsdag 26 juni
Ingrid Bearda
Zelfkennis & Zingeving

Leun relatie of steun relatie

Sinds november 2017 volg ik de seminarreeks ‘Verander je denken, verander je leven’ van Willem Glaudemans. Tijdens deze reeks behandelt Willem verschillende thema’s uit de Biblos-serie, gebaseerd op zijn vertaling van het boek ‘De cursus in wonderen’. De essentie van de cursus is dat we in elke situatie twee mogelijke reacties hebben: ‘Kies ik voor het ego en dus voor angst óf kies ik voor acceptatie en dus liefde?’ Je kiest vaak onbewust voor de één of de ander, maar hoe meer je je bewust wordt van je eigen keuze, hoe meer invloed je erop uit kunt oefenen.

‘’Liefde en angst zijn de enige twee motieven waarmee we keuzes maken, het zijn de enige twee intenties waarmee we de dingen doen. Was onze diepste beweegreden een vorm van angst, dan komt dat altijd weer naar ons terug, zodat we dit kunnen inzien. Zijn we met wantrouwen een relatie in gestapt, dan is dat wat we terug zullen krijgen. Is onze intentie er een van liefde geweest, dan is dat wat er naar ons terugkomt. Je oogst wat je zaait en je kunt kiezen wat je zaait.’’ (Glaudemans, ‘Boek van het zelf’ – 2017)

Afgelopen week werd het thema ‘relaties’ behandeld. Relaties die je hebt met bijvoorbeeld een geliefde, familielid, vriend, collega of zelfs met iemand die je nog maar net kent. Ook deze relaties zijn gebaseerd op de twee motieven; angst of liefde. Deze twee motieven zijn onderverdeeld in een ‘speciale – leunrelatie‘ of ‘heilige – steunrelatie’.

Leunrelatie

Typerend voor een leun relatie, is dat het ontstaan van de relatie voortvloeit uit een gemis of afhankelijkheid. Je leunt letterlijk op elkaar. Je kijkt misschien erg op tegen de ander en voelt je niet compleet zonder deze persoon. Ruilhandel speelt vaak een rol in een leunrelatie; ‘Ik doe dit voor jou, wanneer jij dat voor mij doet’. Valkuilen kunnen zijn dat je de neiging hebt om anderen te veranderen binnen deze relatie of dat je je eigen belang voorop stelt, in plaats van het gemeenschappelijke belang.

In onderstaand model worden enkele voorbeelden van de twee type relaties tegenover elkaar gezet:

Leun relatie

  Steun relatie
Gemis versus Compleetheid
Afhankelijkheid versus Zelfstandigheid
Ruilhandel versus Wederkerigheid
Eigen belang versus Gemeenschappelijk belang
Verwijten versus Vergeving
Manipuleren met schuld versus Onschuld inzien
Elkaar chanteren versus Vrijheid respecteren
De ander willen veranderen versus

De ander accepteren hoe diegene is

Geen paniek!

Toen Willem deze twee type gedragingen binnen relaties tegenover elkaar plaatste, dacht ik gelijk: ‘Oh dan bestaan al mijn relaties uit een leun relatie!’ Vooral omdat ik, als ik in een slechte bui ben, in elke relatie wel eens iets doe wat typerend is voor een leun relatie. Gelukkig kalmeerde Willem mij dat geen enkele relatie helemaal een leun- of steun relatie is. Het hangt van de essentie van de relatie af.

Herken je bij jezelf een relatie die voornamelijk een ‘leunrelatie’ is? En wil je het patroon van een leunrelatie doorbreken? Dan is jezelf accepteren de eerste stap die je moet zetten.

Een deelnemer in de groep kwam tijdens de bijeenkomst met een mooi voorbeeld. Hij vertelde dat hij er elke keer tegenop zag om een vriend van hem weer te zien. Zijn vriend zeurde in zijn ogen namelijk ontzettend veel en zag het leven somber in. Elk positief woord werd door zijn vriend negatief gemaakt. Hij probeerde zijn vriend in de gesprekken gelukkig te maken, maar helaas werkte dit niet. Na elke ontmoeting met zijn vriend was hij uitgeput. Op een gegeven moment besefte hij dat hij zijn vriend niet kon veranderen. Hij accepteerde zijn gezeur en in plaats van er hard tegenin te gaan, reageerde hij met humor. Door hem te accepteren en minder serieus te nemen, werd hun onderlinge relatie beter. Hij zag hem als ‘compleetheid’, in plaats van ‘gemis’, waardoor zijn vriend ook veranderde. Uiteindelijk heeft het accepteren van elkaars karakter hun vriendschap gered.

 ‘’Blijf trouw aan wat jij van binnen te geven hebt’’

Wanneer je de situatie accepteert zoals die is, geef je jezelf rust. Op deze manier ga je voorbij aan je angsten en onzekerheid en maak je contact met je innerlijke zelf. Volledige zelfacceptatie is een blijvende zoektocht. Een tocht met vallen en opstaan, waarbij je hopelijk onderweg verschillende patronen kunt doorbreken en waarin onze natuurlijke behoefte aan liefde en aandacht de sleutel is.

 

Dit is een bijdrage van Ingrid. Ze is eventmanager van 4YoungPeople en tevens deelnemer van de seminarreeks ‘Verander je denken, verander je leven’.


Oefening:

  • Voor de komende tijd kun je onderzoeken welke rol bepaalde personen (werk/privé) in jouw leven hebben gespeeld en wat jullie voor elkaar hebben betekend.
  • Onderzoek daarnaast wat jullie gemeenschappelijke doel van de relatie is.

Ben je geïnteresseerd in de Cursus in Wonderen? Het najaar zal er weer een reeks worden aangeboden, houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Ingrid Bearda

Bekijk profiel