fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

De kunst van de liefde

dinsdag 24 september
Marc Keller
CommunicatieZelfkennis & Zingeving

 

De kunst van de liefde

Twee weken voor mijn retraite bij Jan Geurtz – over spiritualiteit en liefdes relaties – ontmoette ik een leuk persoon. Perfecte timing! Deze ontmoeting triggerde de hoop en vrees die hoort bij de eerste weken dat je begint met daten, dus ik had vers materiaal om deze retraite in te gaan. Na de retraite hebben we nog twee maanden afgesproken, maar daar eindigde het. Jammer, maar ik heb het erg leuk gehad en veel geleerd.

De behoeftigheid die erin kan kruipen, blijft me verbazen. Het gevoel dat de ander je gelukkig moet maken. Ik weet dat dit niet zo is, maar toch voelde het soms wel zo. Logisch als je ziet hoe dit werkt: als kind zoek je je geluk en veiligheid bij je ouders en ben je totaal afhankelijk van hen. Letterlijk. Dat gevoel nemen wij in ons volwassen leven mee en projecteren dit op onze (potentiële) liefdespartner. We maken de ander hiermee verantwoordelijk voor ons geluk. In werkelijkheid ligt dat altijd bij jezelf. Dit is een blog over de kunst van de liefde. Ik geef je tips om geluk uit jezelf te halen en beter in een liefdesrelatie te staan.

 

Concept over de liefdesrelatie loslaten

Dit is geen pleidooi om zonder relatie door het leven te gaan. Het kan juist iets heel moois zijn om je geluk met iemand te delen. Daarnaast is de liefdesrelatie misschien wel de beste (spirituele) leerschool. Je blinde vlekken worden genadeloos blootgelegd. Herken je ook die afhankelijkheid, teleurstelling, boosheid en soms zelfs radeloosheid als de ander je niet dat geluk geeft? In die situatie hebben we vaak de neiging de ander te veranderen om ons eigen geluk veilig te stellen. Dit werkt zelden, maar toch doen we het allemaal. Het laat zien dat we onvoldoende snappen hoe geluk nou eigenlijk werkt. Deze animatievideo is een voorbeeld van hoe je beter niet kunt zoeken naar geluk.

 

Durf jezelf te zijn

Je kunt beginnen met het concept over een liefdesrelatie los te laten of in ieder geval in te zien dat iedereen een eigen versie heeft. Deze versie ontstaat tijdens iemand jeugd door zijn of haar culturele achtergrond. Praten over hoe jij en je partner dat zien en ervaren, helpt hierin enorm. Dan verander je de ander niet, maar deel je waar jij staat. Wees niet bang om te laten zien wie jij bent en wat jij écht voelt en denkt. Voor mij was dit advies van meditatie leraar Jan Geurtz enorm belangrijk. Hij moedigde mij en anderen aan om dit al in een vroeg stadium te doen. Als de ander dan wegrent, dan is dat maar zo.

 

Vind geluk in jezelf

Leraren zoals Rupert Spira, Jan Geurtz, Eckhart Tolle en door boeken zoals ‘’Hou me vast’’ (Sue Johnson) of ‘’Liefdesbang’’ (Hannah Cuppen) leerde ik dat de weg naar geluk naar binnen gaat. Geluk gaat dus niet naar buiten in (liefdes) relaties, objecten of situaties. Hoe vind je geluk in jezelf? Hier een aantal handvaten:

  • Loop niet weg voor (negatieve) gevoelens. Het wegstoppen van lastige emoties drukt ook mooie emoties van geluk weg. Hier vind je daar een mooi verhaal over.
  • Geluk is niet iets wat je hoeft te vinden, het zit al in jezelf. Alle spirituele stromingen zijn erop gericht de obstakels van geluk te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan yoga, die het lichaam gebruikt als ingang om meer in het moment te zijn en meer in het lichaam te komen. Maak gebruik van een beoefening die bij je past. De Inner peace conference in Amsterdam is bijvoorbeeld een mooie mogelijkheid om inspiratie op te doen.
  • Als je struggled op liefdesgebied, ga dan op zoek naar inspiratie. Misschien dat één van de namen, Youtube videos en boektitels in deze blog je aanspreken of bespreek het met een naaste. Kortom; ga op onderzoek uit en houd deze gevoelens niet te lang voor
  • Om meer naar binnen te kunnen kijken, is tijd voor jezelf Iedereen kan dit op zijn of haar manier doen. Kijk waar bij jou de tijd en ruimte ligt en check vaker in bij jezelf. Dit kan door middel van een meditatie, wandeling, door te schrijven, rustig in de tuin te werken of iets anders.
  • Het delen van je ervaringen helpt om het proces door te zetten, maakt het leuker en je zult merken dat veel mensen vergelijkbare dingen ervaren.
  • Deze mooie video van Jan Geurtz kan interessant zijn. Ik moet altijd glimlachen als hij zegt dat oude pijnlijke patronen, spiritueel gezien, heel positief zijn. Dan begint je zoektocht naar andere manieren en leraren die je daarin inspireren.

 

Meer weten over dit onderwerp? De workshop: ‘De kunst van de liefde’ staat geregeld op het programma. Schrijf je onder aan de pagina in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!