fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Hoe tegenslagen je sterker maken

maandag 1 oktober
Marc Keller
VitaliteitWerk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

In een mooi filmpje trekt meditatie-leraar Eckhart Tolle een treffende parallel tussen tegenslagen en sporten. Met sporten daag je je lichaam uit om buiten je comfortzone te gaan. Daardoor wordt je lichaam sterker. Hetzelfde kan gelden voor tegenslagen. Als je de uitdagingen niet uit de weg gaat dan geldt; hoe groter de uitdaging – hoe sterker je mentaal wordt. Je wordt weerbaarder en je leert in je eigen kracht, in je bewustzijn en zoals Eckhardt Tolle dat noemt to stay in presence. Het belang van sporten is bij de meeste young professionals bekend. Maar in deze blog nodig ik je uit om aan het mentale stuk net zo veel aandacht te geven.

Mensen vormen de grootste uitdaging

Het grappige is dat moeilijke situaties vooral door de mensen om je heen ontstaan en je het meest leert van relaties met vrienden, collega’s of geliefden. Zeker ook van die ene irritante collega, lastige vriend of je partner die je confronteert met jezelf.

Mindfulness als start

Het leven zelf kent genoeg tegenslagen en dus kansen om sterker te worden. Vaak zijn we geneigd om situaties en/of de personen te willen controleren, maar experimenteer eens om het meer los te laten. Zeker als je perfectionistisch ingesteld bent, wat vele millennials zijn, dan is dat al een hele kunst. Blijf in het moment en bekijk wat er op je afkomt met een zekere liefdevolle afstand. Maar hoe doe je dat? Mindfulness is een mooie manier. De drie pijlers in mindfulness zijn dan ook doelbewust aanwezig zijn, op het moment zelf (het nu) en niet oordelend. Immers die kritische oordelende stem maakt het alleen maar erger. We ondermijnen onze kracht en het tast ons zelfvertrouwen aan.

Meditatie als tool

Regelmatige meditatie, meditatieve yoga vormen of Tai-chi leren je in het moment te blijven. Het is een hulpmiddel om lastige emoties/situaties toe te laten en op een natuurlijke wijze weer los te laten. Eigenlijk om te leren het verzet tegen wat-is op te geven. Zelfcompassie meditaties geven wat mij betreft nog wat extra’s. Maar om echt sterker te worden moet je gaan zien dat jij en ik iets anders zijn dan we altijd dachten. Dat we onze identiteit niet meer leggen bij onze gedachten en gevoelens. Maar dat je datgene bent wat alles ervaart en voelt en dat kan alleen maar in dit moment. Kortom ervaring bepaald wie en wat we zijn en niet gedachten.

Eckhart Tolle is een leraar die zulke complexe dingen zo simpel, grappig en mooi kan uitleggen en deze video is dan echt de moeite waard.

Persoonlijke stuk

Net als vele anderen op het meditatie pad is het voor mij een weg van vallen en opstaan. Soms lijkt het bij anderen makkelijker te gaan dan bij jezelf. Maar wees gerust voor de meeste is het een geleidelijk proces met ups en downs.

 

Niet weg lopen – blijven staan!

Ik merk dat het niet meer weglopen van uitdagingen en dit zien als kansen helpt om minder bang te zijn. Meer het leven te accepteren zoals het is en uitdagingen meer te laten gebeuren. Vaak eerst mokkend, boos of geïrriteerd maar al snel zie je de meerwaarde ervan in. Zeker als je beter doorkrijgt hoeveel energie je verliest als je er wel tegenin gaat. Laat je het los dan brengt het je terug bij jezelf, naar dit moment. Soms realiseer ik me dan dat dit het enige is wat er ooit geweest is. Maar dat mijn vele gedachten me in een soort droom-werkelijkheid brengen en dat breng je altijd in de problemen. Maar gelukkig is die pijn ook weer een signaal dat je vastzit of in verzet bent. En weer een uitnodiging om het verzet weer op te geven. Grappig hoe het systeem werkt en je eigenlijk weer helpt om steeds meer bij jezelf te komen.

Niet alleen cognitief

Als je denkt ja! hier wil ik iets mee gaan doen. Twijfel niet en ga eens naar een workshop, bekijk een inspirerende video of begin thuis met mediteren. Als ik kan meedenken dan anytime neem vrijblijvend gewoon contact met me op info@beyondmindfulness.nl.

 

Meer van Marc leren

Op woensdagavond 28 november staat Marc op het programma van 4YoungPeople met zijn workshop You only live once Tijdens deze Workshop pga je samen met Marc en andere young professionals kijken naar jouw eigen controle en gehechtheden en ontdek je hier beter mee om te kunnen gaan. Ook ga je onderzoeken hoe de dood een inspiratiebron kan zijn om echt te gaan leven.

Ben je benieuwd naar andere trainingen van Marc? Neem dan een kijkje op zijn eigen website!

Wil je zelf met mindfulness aan de slag?

Vanaf vrijdag 2 november start er een masterclass om de week op de vrijdagochtend in Utrecht. Tijdens deze masterclass leer je om met de aandacht minder ‘in het hoofd te zitten’ en meer in het ‘nu’ te leven. Door mindful te zijn, kun je valkuilen en patronen herkennen die niet fijn voor je zijn. Ook kun je makkelijker loslaten en meer genieten van het nu, je krijgt meer oog voor mooie en fijne momenten en je gaat je prettiger voelen. Je staat steviger en gaat efficiënter werken. Meer informatie vind je hier. 

Marc Keller

Bekijk profiel