fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Klaar met studeren: wees niet bang voor het zwarte gat!

donderdag 23 mei
Iris van der Loo
VitaliteitZelfkennis & Zingeving

Eindelijk is het zo ver! Na jaren zweten en ploeteren, krijg je te horen dat je geslaagd bent voor je studie. Op het grote podium zet je jouw handtekening onder je welverdiende diploma, een grote rode roos wordt in je hand gedrukt en je krijgt een dikke zoen op je wang. Ondertussen staan je ouders wild te fotograferen en pinkt je oma een traantje weg. Naderhand wordt dit natuurlijk feestelijk gevierd met een goed etentje en een uitgebreide borrel in je vaste stamkroeg. Terwijl je toe kijkt hoe je versleten studieboeken traditiegewijs op een grote brandstapel verdwijnen, overheersen euforische gevoelens: de tijd van studeren is éindelijk voorbij en de wereld ligt aan je voeten!

Vrijheid en euforie
Het gevoel van ultieme vrijheid zet zich na de uitreiking van je diploma nog even voort. Het is begin zomer en verplichtingen zijn er maar weinig. De zomerdagen worden gevuld met dagjes in het park, biertjes, festivals, tijd met je familie en Netflix in bed. Wat je plannen zijn voor na de zomer, geen idee! Daar hoef je je voorlopig nog even niet druk om te maken. Je hebt deze tijd van ontspanning immers dubbel en dwars verdiend, want studeren was zeker niet altijd een pretje.

Maar wat nu?
Langzaam maar zeker komt de zomer tot zijn einde en de tijd van feesten en vrijheid moet je toch echt achter je laten. Al snel krijg je vragen naar je hoofd geslingerd als ‘wat ga je nu doen?’, ‘heb jij je droombaan al gevonden?’ en ‘wat zijn jouw plannen voor de toekomst?’. In eerste instantie kun je deze vragen nog lachend wegwuiven en je denkt vooral ‘dat komt later wel’. Maar eigenlijk nemen stress en onrust het over, want een goed antwoord op deze vragen heb je nog niet. Voorzichtig begin je toch verschillende opties in overweging te nemen:

Verder studeren
Je weet niet precies welke richting je eigenlijk op wil, dus een veilige keuze is om nog een aantal jaar te gaan studeren. Het biedt namelijk de mogelijkheid om meer kennis en ervaring op te doen. Daarnaast hoef je stiekem nog niet toe te geven aan de verantwoordelijkheden in de zogenoemde grotemensenwereld en je stelt met alle liefde je studentenleven uit. De extra stages die verbonden zitten aan je nieuwe studie, geven jouw cv ook meteen een extra boost.

Direct aan het werk
De meest logische weg na afstuderen lijkt het vinden van een baan. Je mag eindelijk de schoolbanken omruilen voor je droombaan: vijf dagen per week aan de slag in het vakgebied waar jouw hart ligt. Tijdens je afstudeerstage heeft je begeleider laten merken hoe blij de organisatie is met jou. Je krijgt de kans om na je afstuderen door te rollen in een functie die perfect aansluit bij je studie. Een auto, mobiel en laptop van de zaak liggen al voor je klaar en over je basisinkomen mag je ook zeker niet klagen. Het is enkel een kwestie van een handtekening zetten onder het grote contract.

Reizen
Tijdens je studie heb je een groot deel van je DUO leengeld opzij gezet om te sparen voor later. Nu is het de tijd om dit geld uit te geven. De eerste twee jaar hoef je gelukkig niet om te kijken naar het terugbetalen van deze goedkope lening. Je maakt de keuze om helemaal alleen op pad te gaan en in 6 maanden maar liefst twaalf landen te bezoeken. Je gaat op zoek naar het gevoel van ultieme vrijheid en onbezorgdheid. Op deze manier hoop je even los te komen van je dagelijkse routine en jezelf op een andere manier te leren kennen.

Het zwarte gat
Mogelijkheden genoeg zou je denken, maar eigenlijk merk je dat je helemaal niet zo goed weet wat je nu écht wilt. Terwijl je oud medestudenten hun dromen naleven en wilde plannen maken, heb jij dagelijks te maken met paniekmomentjes. Onzekerheden over de toekomst schieten door je hoofd en je was je eigenlijk totaal niet voorbereid op het maken van moeilijke keuzes die invloed hebben op de rest van je leven. In plaats van het ondernemen van actie, kom jij je bed niet uit en vormen er zich allerlei negatieve toekomstscenario’s:

“Als ik nu niet weet wat ik wil voor de toekomst, dan kan ik niet gericht op zoek naar een baan. Dit betekent dat ik geen inkomsten heb en uiteindelijk mijn fijne studio moet verruilen voor een bezemkast bij een vieze oude huisbaas. Mijn sociale leven zal achteruit gaan, want ik kan niet meepraten met mijn vrienden die wél carrière aan het maken zijn. Om mijn tijd te vullen, vind ik een baantje als kassamedewerker in de buurtsupermarkt, waar ik mijn pauzes vul met oppervlakkige gesprekken met zestienjarigen. Hier en daar verstuur ik nog wat sollicitaties, maar ik weet zeker dat deze rechtstreeks in de prullenbak verdwijnen gezien mijn gebrekkige ervaring in het werkveld. Jaren verstrijken en uiteindelijk accepteer ik dat mijn leven is zoals het is. Het tuinhuisje van mijn ouders wordt mijn nieuwe optrekje en samen met mijn kat spendeer ik de avonden op de bank met een kopje thee.”

Een onzekere periode
Nu is bovenstaand scenario wellicht een beetje extreem, maar het laat zien dat er na het afstuderen een confronterende en onzekere periode kan aanbreken. Dit staat ook wel bekend als het zwarte gat. Het klinkt wellicht erg zwaarbeladen en dat kan het ook zeker zijn als je jezelf verliest in de twijfels, paniek en stress. Gelukkig zijn er genoeg manieren om wat luchtiger te kijken naar de toekomst en het zwarte gat iets kleurrijker te maken:

  1. Blijf optimistisch

Ga niet bij de pakken neerzitten, maar zie deze periode als een leuke nieuwe start. Jij mag bepalen wat je interessant vindt om te doen en wat jou prikkelt in het leven. Natuurlijk is het spannend en soms ook doodeng, maar uiteindelijk heb je zelf de touwtjes in handen. Als sollicitaties tegenvallen, probeer hier dan leermomenten uit te pakken. Geef vooral de moed niet op en zet een spannende uitdaging om naar een leuke uitdaging.

  1. Gebruik de tijd

Jij hebt de kans om te ontdekken waar jouw interesses liggen voor de aankomende tijd. Waar je de afgelopen jaren zonder veel nadenken bent meegegaan in de stroom van studeren, drukte en sociale activiteiten, heb je nu eindelijk de tijd om tot rust te komen. Dit maakt de zoektocht een stuk overzichtelijker.

  1. Stel je eisen bij

Wellicht had je vanaf het begin van je studie een duidelijk beeld over je droombaan, maar blijkt het nu niet zo gemakkelijk om dit te verwezenlijken. Kijk of je een vacature vindt met een soortgelijke functie die misschien niet fulltime is, maar wel heel leerzaam. Zo verlaag je de druk om direct dé perfecte baan de vinden. Wie weet kan je vanuit daar weer doorstromen naar een andere functie. Kijk ook goed naar de mogelijkheden: wat zijn op dit moment de opties en probeer hier het beste van te maken. Wie weet komt die ene vacature over een half jaar toch nog vrij.

  1. Netwerken

Netwerken kan enorm helpen om erachter te komen waar jij de aankomende periode energie in wilt steken. Denk hierbij aan netwerkbijeenkomsten, lezingen, vrijwilligerswerk en een werkervaringsplek. Op deze manier ontdek je al werkende wat je wel en niet aanspreekt. Daarnaast ontmoet je veel nieuwe mensen die belangrijk voor je kunnen zijn.

  1. Praat erover

Soms kan je het gevoel hebben dat je de enige bent die niet weet wat die wilt of het lastig vindt om keuzes over de toekomst te maken. Praat erover met vrienden, familie, oud-docenten of een coach. Vaak blijkt dat er veel herkenning is vanuit anderen en dat je in gesprekken met anderen samen tot een oplossing kunt komen.

  1. Heb vertrouwen in jezelf

Geef jezelf niet de schuld als je niet meteen weet wat je wilt of als je geen baan kunt vinden. Zie het als een periode waar je veel kan leren en houd het klein: je hoeft niet nú te weten hoe de rest van je leven eruit gaat zien. Kijk eens wat je leuk vindt om op dit moment te doen en focus je hier op. Vertrouw er op dat uiteindelijk alles op z’n plek zal vallen. En mocht dit niet zo zijn, dan is het ook oké! Zoals John Lennon zo mooi zegt: “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.”