fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Mindfulness echt eigen maken

maandag 18 februari
Marc Keller
Werk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

MINDFULNESS ECHT EIGEN MAKEN

Mindfulness is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Echter hoor ik nog vaak dat mensen moeite hebben met mindfulness echt eigen maken. Het is een mindset die ook tijd kost om eigen te maken. Onze decennia lange conditionering dat lastige gedachten, emoties en situaties niet wenselijk zijn zit ons vaak in de weg. Ons systeem is gewend om een ongewenst ‘probleem’ zo snel mogelijk op te lossen. In of vlak na een retraite, 8-weekse mindfulness training of andere meditatie training weten we het vaak nog wel. Maar oude patronen zijn hardnekkig en steken al snel de kop weer op. Hoe moet je het toch vol houden, je interne balans herwinnen en mindfulness duurzaam laten integreren? Daar gaat deze blog over.

 

Spreek je intrinsieke motivatie aan

Het aanspreken, voelen en stilstaan bij je intrinsieke motivatie blijkt veel beter te werken dan op je tandvlees doorbijten en strakke discipline. Dit klinkt misschien logisch maar ik zie het vaak gebeuren dat mensen meditatie (en veel andere dingen) als ‘moeten’ gaan zien. Als je dit herkent, stop er gewoon even mee. Ga lekker een week niet mediteren, doe lekker je ding en kijk dan of je het mist. Zo ja, sta dan stil bij wat het je gebracht heeft of wat het je nog kan brengen; laat dat je motiveren.

 

Praktische tips om mediteren op te pakken.

Zet een simpele reminder in je agenda (niet te veel), plak een spreuk op je telefoon, ben bewust aanwezig of mediteer onderweg (ov, wachtend op de trein of in de file). Je kunt ook een app downloaden, de 3 app’s die ik het meest voorbij hoor komen zijn: VGZ Mindfulness Coach, HeadSpace en Buddify.

 

Mediteren in een groep

Je kunt bijvoorbeeld vrijblijvende inloop-meditatie avonden volgen bij een yogaschool of boeddhistisch centrum. Een mooie manier om je mindfulness-meditatie vers en levendig te houden. Ik bied elke vrijdag van 18 tot 19 uur een meditatie drop-in aan in Amsterdam. Kom gerust een keer langs.

 

Je eigen manier vinden

Het is belangrijk om te kijken hoe je mindfulness en meditatie op een leuke en haalbare manier kan integreren. Werkt het niet om het elke dag te doen? Gun jezelf de tijd om het op te bouwen. Begin bijvoorbeeld door het eerst alleen op doordeweekse dagen te doen, of 3-4 keer per week. Of dagelijks 5-10 minuten.

 

Mindfulness is meer dan mediteren

Het is goed om te beseffen dat mindfulness zoveel meer is dan (dagelijks) mediteren. Zoals de grondlegger van de westerse mindfulness Jon Kabat Zinn vaak zegt:

“The real meditation is how you lead your life”

Kortom: luister je wel echt in een gesprek? Ben je met aandacht aan het werken? Hoe ga je om met tegenslagen? Hier zit het echte werk in en meditatie is hierin slechts ondersteunend. Vergeet alleen niet dat meditatie vaak hard nodig is (en blijft) om je ‘monkey mind’ te trainen. Ik kan in ieder geval nog niet zonder. In de onderstaande video legt meditatie leraar Mingyur Rinpoche op een grappige en heldere manier uit over hoe om te gaan met onze ‘monkey mind’.

 

Stop met streven

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een ander probleem had. Ik mediteerde vaker te veel dan te weinig. Zeker naarmate je langer mediteert wordt het streven een obstakel. Geluk, plezier en tevredenheid komen immers niet voort uit hard werken, het zit meer in een soort ontspanning in het moment. Loslaten dat er iets moet gebeuren en juist accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Het gaat om hoe je je leven van moment tot moment leeft en daarin is de formele beoefening faciliterend. Niet andersom.

 

Geluk in jezelf vinden

We vluchten vaak voor wat er is: stress, angst of negatieve gedachten en emoties. Geluk vind je als je stil durft te staan bij wat er ook speelt, heel rauw en eerlijk. En er dan onvoorwaardelijk voor jezelf te zijn.

 

Meer van Marc leren?

Marc staat op 4 maart weer op het programma van 4YoungPeople, met de Workshop perfectionisme en mindfulness: doorbreek de illusie van controle.

Of neem een kijkje op zijn eigen website Beyond Mindfulness Amsterdam!