fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Omgaan met stress; doorbreek je patronen!

maandag 4 februari
Willem Vellinga
Werk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

 “Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.”

 

Als we kijken naar wat stress betekent dan vinden we bovenstaande omschrijving op Wikipedia. Klinkt vervelend en dat is het ook, zeker op je werk. Nu vind ik het interessant dat er in deze omschrijving alleen gesproken wordt over een bepaald patroon ná de reactie op externe prikkels. Zelf ben ik namelijk van mening dat er ook bepaalde patronen zijn die stress juist veroorzaken. Patronen waar je je bewust van kan worden en die je zelfs kan doorbreken.

 

Je werkt graag zelfstandig

Iedere werkgever ziet graag dat iemand zelfstandig kan werken. Iemand die zelfstandig werkt heb je geen omkijken naar, zeker niet als je weet dat er goed werk wordt afgeleverd. Maar als je daarin doorslaat zal het steeds lastiger worden om anderen te vragen je te helpen als je echt ergens tegenaan loopt. Probeer daarom anderen eens te betrekken bij wat je precies doet. Veel collega’s werken langs elkaar heen met als gevolg dat bijvoorbeeld werkzaamheden dubbel worden gedaan. Daarnaast is dit funest voor de werksfeer. Maak anderen duidelijk wat je doet of nodig eens iemand uit om met je mee te kijken. Vertel bijvoorbeeld over je successen en probeer collega’s te vragen hun successen ook met jou te delen.

 

Je vindt het lastig om ‘nee’ te zeggen

Assertief optreden kan soms lastig zijn. Als een collega echt jouw hulp nodig heeft, maar je voelt je schuldig als je iemand niet helpt, dan is het moeilijk om ‘nee’ te verkopen. Misschien heb je dan zelfs wel het idee dat je geen goede collega bent, maar jouw collega heeft veel meer aan iemand die zijn eigen grenzen aan kan geven. Probeer er voor te zorgen dat je je bewust bent van wat je allemaal doet en zorg dat je niet teveel hooi op je vork neemt.

Het kan natuurlijk ook dat je overal ‘ja’ op zegt, omdat je alles gewoon leuk vindt om te doen. Je vindt het prettig om anderen te helpen en pakt alles op wat naar je hoofd wordt geslingerd. Ook dit kan je teveel worden. Steeds maar wisselen van klus naar klus betekent namelijk dat je je aandacht steeds moet verleggen. Dat kost veel energie. Richt je aandacht op slechts één taak en maak die ook helemaal af. Zo behoud je energie en neem je de leiding over je werk in plaats van andersom.

 

Je stort je volledig op je werk

Als je eenmaal begint met werken, ben je niet meer te stoppen. De tijd lijkt stil te staan als je midden in je werk zit en je vindt het heerlijk om bezig te zijn. Maar kijk je voor het eerst op de klok, merk je dat je ochtend voorbij is gevlogen en het alweer bijna tijd is om te lunchen. Probeer bewuster om te gaan met je tijd. Bouw voor jezelf korte momentjes in waarop je even iets ander doet. Richt bijvoorbeeld je aandacht voor een moment op hoe je er vandaag bij zit. Of loop even een rondje door het pand, of desnoods om het pand heen als het lekker weer is. Niet meer dan een minimomentje, voor jou alleen.

 

Kortom, wees je volledig bewust van alles wat je allemaal doet. Besef je dat je leven bestaat uit meer dan jouw werk alleen. Betrek je collega’s. Word je bewust van je eigen behoeften, dromen en wensen en probeer daarin de kracht en creativiteit te vinden om je patronen te doorbreken.

 

Dit blog is geschreven door ICM medewerker Willem Vellinga.