Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Solliciteren via de webcam? Dit moet je absoluut weten

donderdag 9 april
Kim Vries
CommunicatieWerk & Ambitie

Solliciteren via de webcam is een fenomeen dat in Nederland, maar ook wereldwijd, flink in opkomst is. Deze vorm van solliciteren is natuurlijk in stroomversnelling gekomen door de crisis waar wij met z’n allen doorheen gaan.

Solliciteren via een live videoverbinding biedt een uitkomst voor zowel de sollicitant als de werkgever. Maar wat moet je allemaal weten voordat je via de webcam gaat solliciteren? In deze blog zetten we samen met CVster de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

 

Bereid je technisch perfect voor

Tijdens de livestream via de webcam mag er natuurlijk niets verkeerd gaan. Een perfecte voorbereiding is dan ook essentieel. Zorg ervoor dat de internetverbinding optimaal is, het geluid op het juiste niveau staat en de camera goed werkt. Je kunt dit doen door het van tevoren met iemand anders te testen.

Zorg ook dat er voldoende lichtinval is, zodat jouw toekomstige werkgever je goed kan zien. Gebruik oordopjes voor beter geluid. In de meeste gevallen heb je dan minder last van achtergrondgeluiden dan wanneer je gebruik maakt van de speaker-stand.

 

Zorg voor stilte

Daar zit je dan in je badkuip omdat het de enige ruimte is die volledig stil is én goede akoestiek heeft. Om ook niet gestoord te worden door online bombarie kun je het best alle programma’s op je computer afsluiten en je Ipad en telefoon op vliegtuigstand zetten. Zo voorkom je dat je gesprekspartner naar jou moet luisteren terwijl er de hele tijd Whatsapp geluidjes voorbij komen.

 

Let op het oogcontact

Veel mensen die videobellen, hebben de neiging naar zichzelf te kijken tijdens het streamen van beeld. Hierdoor lijkt het alsof je wegkijkt van de ander en geen oogcontact maakt. Houd hier rekening mee en oefen hoe je bewust contact met de ander kunt maken. Daarbij is het van belang het gesprek netjes en correct af te sluiten. Zwaai niet; dat zou je in een normaal sollicitatiegesprek ook niet doen. En pas natuurlijk op wat je zegt tot de stream én het geluid zijn afgesloten.

 

Oefen!

Heb je nog niet veel ervaring met online gesprekken? Dan is het handig om het gesprek even door te nemen met een vriend of vriendin. Zorg er ook voor dat je het opneemt, zodat je kan terugkijken wat er eventueel te verbeteren valt. Ook kun je alvast aantekeningen noteren en deze op een papiertje naast je scherm leggen. De aantekening helpen je richting te houden in het gesprek.

 

Stuur een follow-up

Als je solliciteert via de camera is het nóg belangrijker dan normaal om te laten zien dat je de functie en de werkzaamheden helemaal ziet zitten.

Wil je echt opvallen tussen de sollicitanten, stuur dan na afloop van het gesprek een mail waarin je nogmaals bedankt voor het gesprek en aangeeft dat je graag aan de slag wilt. Zo zorg je dat je positief opvalt en laat je direct zien hoe gemotiveerd je bent.