Spelen en vervelen

donderdag 19 juli
Marc Keller
CarrièreGezondheidNieuwsZingeving

Een munt heeft twee kanten, kop en munt, maar eigenlijk zijn het twee kanten van één geheel. Iets dergelijks is het ook met spelen en vervelen. Echt spelen komt voort uit spontaniteit en plezier, vaak voorafgegaan door een kort moment van niet weten en niet uit controle en verwachtingen. Geheid als het even wat rustiger is op het werk, het regent of je even niet weet wat te doen in je zomervakantie, dat verveling de kop opsteekt. Loop hier niet voor weg door het meteen op te vullen met nieuwe plannen of in mineur te raken. Leer je te vervelen en laat verwachtingen gaan. Hou niets vast en duw niets weg. Waarom? Omdat dit de voedingsbodem is voor geluk en om echt vrij te kunnen spelen. Dus geniet extra van deze zomer en leer spelen en vervelen.

 

Het niet weten

Meditatie leraar Adyashanti heeft het vaak over verblijven in het niet-weten en echt zijn met wat er nu is. We willen allemaal graag in het nu leven. Maar als het moment ons niet zint, dan gaan we hier ook weer snel van weg, en met een beetje pech verliezen we onszelf weer in het vele denken en controle proberen te houden. Dit blijft voor mijzelf ook een echte uitdaging. Bijvoorbeeld als mijn werk wat rustiger wordt. Ik zie mezelf van het ongemakkelijke gevoel weggaan door bijvoorbeeld snel iets te verzinnen om me nuttig te maken. Op andere dagen ga ik het gevoel wel aan en blijf ik in het moment (dus automatisch ook in het niet-weten).

Dan ontstaat er meer ruimte, flexibiliteit en plezier. Grappig genoeg blijf ik net zo productief en nemen goede ideeën, creativiteit en mijn kwaliteit van werken juist alleen maar toe. Dit is niet een kwestie van aannemen of geloven, het is een uitnodiging om er zelf mee te gaan experimenteren. Het zelf te gaan ervaren, zoals Boeddha het ooit zo mooi zei.

 

Leren vervelen

Simpelweg toestaan het even niet te weten, te vervelen, te accepteren dat dingen anders gaan dan we denken. Durven te vertrouwen op het leven zelf. Deze mindset is niet een trucje wat je zo maar even aanleert. Nee, het is een manier van leven. Het probleem ontstaat als we de onderliggende emoties uit de weg gaan i.p.v. juist leren ze toe te staan. Schrijf ze op (zonder te willen snappen), doe een specifieke meditatie, maak een wandelingetje, deel met een ander of doe iets anders wat volgens jou past. Als het maar helpt om ruimte te maken voor het gevoel.

 

Laat je gaan

Laat het toe als je je gaat vervelen, laat het even gebeuren (ongemakkelijk zijn), geef jezelf even de tijd en kijk wat er ontstaat. Wie weet sta je weer ouderwets te beachvolleyballen op het strand, lach je ongeremd met vrienden, haal je een ijsje tijdens het werk en/of laat je je heupen weer even gaan op de dansvloer.

Ben je bang voor afwijzing? Dan geldt hetzelfde mechanisme. Erken de angst, durf het te voelen, weet dat je niet de enige bent en blijf er met vriendelijkheid bij. Stap voor stap zal er meer ruimte komen om jezelf te mogen zijn en te spelen. Mooie meditaties (eng), klik op deze link voor de originele (eng) meditatie(s). Zelf heb ik ooit een korte variant in het Nederlands gemaakt.

Laat ik eindigen met een van mijn favoriete quotes die het mooi samenvat en je een hele mooie zomer wenst!

 

Zomer 2018

Geniet van de zomer en go nuts, ga spelen, voel je vrij! Als je perfectionistisch bent, laat dan de controle heel even los (begin klein) en probeer te ervaren hoe dat is. Doe iets spontaans en onverwachts. Wil jij meer weten over perfectionisme? Klik hier om een eerdere blog van mij te lezen.

 

Meer van Marc leren

Op dinsdagavond 2 oktober staat Marc op het programma met zijn workshop Perfectionisme en mindfulness. Tijdens deze Workshop leer je door middel van mindfulness en meditatie bewust te worden van je gedrag. Of neem een kijkje op zijn eigen website!

Marc Keller

Bekijk profiel