fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Van kwantiteit naar kwaliteit

dinsdag 8 januari
Marc Keller
Werk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

Van kwantiteit naar kwaliteit

Soms ben ik net Bambi. Niet zozeer dat schattige hertje, maar dat alerte en schichtige beestje, dat met grote ogen rondkijkt. Altijd klaar voor kansen of om weg te rennen voor gevaar. In onze moderne wereld vertaalt zich dat naar snel e-mails beantwoorden. In vlug reageren op whatsappjes terwijl je rijdt naar de volgende afspraak. De laatste tijd is helder geworden dat wij, zeker de millennials en Young Professionals, hier massaal schuldig aan zijn. Deze blog gaat over een stapje terug nemen, patronen veranderen en leren niks te doen en tevreden zijn met jezelf.  Ik nodig je uit om van kwantiteit naar kwaliteit te gaan.

 

Niet normaal!

15 jaar geleden keek ik met verbazing naar die gekke rennende Londenaren. Rennen om een metro eerder te halen of god mag weten waar ze zich naar toe haastten. Dit wordt steeds normaler, ook in Nederland. Althans, ik zie het regelmatig in Amsterdam. Als Sophie Hilbrand voor BNN in de Japanse samenleving duikt zie je hoe stressvol hun (werkende) leven is. In Amerika en vele andere landen is dat net zo. Dan kun je denken ”ach zo erg is het niet bij ons”. Nog niet nee, maar als we niet uitkijken gaat ook onze maatschappij die kant op.

 

Tijd voor verandering

We schieten door. Toch? We hebben meer dan genoeg efficiëntie behaald om een stapje terug te zetten. Mits we genoegen nemen met minder groei en vrede hebben met minder verschillende smaken hummus. Ik hoor mijn vader al zeggen “ja-maar Marc zo werkt de wereld nou eenmaal”. Dat is misschien ook wel zo. Dat wil echter niet zeggen dat ik (of jij) er geen andere draai aan mag geven. Ik roep niet op tot een revolutie, maar wel tot introspectie. Hierbij moet ik denken aan de quote ”The ego wants quantify but the Soul wants quality” van Himanshu Giri.

 

Kies voor Kwaliteit in de plaats van kwantiteit

Laten we voor kwaliteit gaan in plaats van snel, veel en gehaast. Stel jezelf de vraag: wat staat me nog bij van de afgelopen jaren? Hoe voelde je je daarbij? Hoeveel van die momenten had je? Vergelijk dat eens met hoe je normaal gesproken je leven leeft. Is er ruimte om voor meer kwaliteit te kiezen? Waar ligt die ruimte? Wees bereid om uit je comfortzone te stappen, bij je gevoel stil te staan (ook lastige emoties) en durf fouten te maken en te accepteren dat het leven soms anders loopt. Af en toe is het goed om te accepteren dat vervelende zaken bij het leven horen. Dit geeft je het vermogen om meer van de mooie dingen te genieten in het leven.

 

Mijn eigen verhaal

Het verbaast me hoe vaak ik zelf als een bambi rondloop. Hoe ik achter mijn computer kruip, gehaast mijn website aanpas, mails beantwoord of snel even een cliënt bel.  Als mindfulness trainer en coach zou ik beter moeten weten. Dit laat maar weer zien hoe hardnekkig automatische patronen kunnen zijn. Hoe makkelijk we aan onszelf voorbijgaan. Soms lijkt iets veel haast te hebben, maar valt dat wel mee als je met meer rust de zaken bekijkt. 

Doorzie je gehaaste (Bambi) modus, laat de controle los en leer te rusten en te vertrouwen op jezelf. Deze video uit Kung Fu Panda is hierbij grappig, maar ook mooi en treffend. Succes in 2019 en moge het een mooi jaar voor je worden!

Meer van Marc leren?

Marc staat regelmatig op het programma van 4YoungPeople. Houd de agenda in de gaten voor één van zijn trainingen en ontmoet Marc in het echt.

Of neem een kijkje op zijn eigen website Beyond Mindfulness Amsterdam!

Marc Keller

Bekijk profiel