fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Vrije keuzes: een vloek of een zegen?

maandag 29 oktober
Marc Keller
VitaliteitWerk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

In onze financiële weelde en democratische vrijheid hebben we optimale ruimte voor onze keuzes. Een groot voorrecht maar soms ook lastig. Ik herinner me nog een groot onderzoek waarin geluk in westerse huwelijken vergeleken werd met geluk gedwongen (familie) huwelijken in Pakistan, meen ik me te herrineren. Het interessante was dat beide nagenoeg even gelukkig bleken te zijn. Dat verbaast je misschien, echter is de verklaring hiervoor makkelijk. Onze keuze vrijheid neemt namelijk een enorme druk met zich mee. Hoe kunnen we goede keuzes maken en tevreden  zijn met de uitkomst als we zoveel opties hebben? Al helemaal in een wereld waarin maakbaarheid en perfectie zo belangrijk zijn. Daarom gaat deze blog over keuze vrijheid, zelf beter keuzes leren maken en er tevreden mee zijn.

 

Goodbye Lenin

De film Goodbye Lenin (aanrader trouwens) speelde zich af in het Berlijn van vlak voor en net na de val van de muur (1989). Op grappige manier merk je het verschil tussen de beperkte keuzes van vóór (en de weelde van na) de val van de muur, en wat dat met mensen doet. Ik moet denken aan mijn jaren in Tanzania. Natuurlijk heb je het als expat goed, maar de simpelheid van het leven van de afrikanen namen wij mee. De beperktere faciliteiten en mogelijkheden versterkten dit alleen nog maar meer. De meesten Tanzanianen waren simpelweg bezig met overleven en hard werken om hun kinderen een beter leven te kunnen geven. Dit zorgde ervoor dat het leven vaak keuzes voor hen maakte. Het is soms hard maar je merkte dat mensen waarderen wat ze wel hadden (hoe weinig ook).

 

Hoe maken we dan betere keuzes?

Allereerst tevredener zijn met de keus die gemaakt. Mijn oma leerde mijn vader (en hij mij) dat je keuzes maakt op basis van de informatie die je dan hebt. Ook al pakt het in de praktijk anders uit moet je niet vergeten dat je op dat moment de, voor jou, beste keus maakte.

 

Kiezen voor leven of niet leven

Zekerheid bestaat niet, dus keuzes pakken vaak anders uit dan we willen. Ookal weten dit ons achterhoofd wel, toch voelt het soms als falen. Falen kan pijnlijk zijn waardoor je systeem gaat dingen gaat doen om die pijn niet meer te voelen. Bijvoorbeeld situaties vermijden of iets zo perfect proberen te doen dat falen geen mogelijkheid meer is. Dit is natuurlijk geen oplossing en brengt uiteindelijk alleen maar ergere teleurstellingen met zich mee. Helaas komen we maar moeilijk uit onze coping mechanismes. Herken je ook sommige uitwassen als uitstelgedrag, vermijding of perfectionisme bij jezelf? Wanneer je dit door hebt kom je erachter dat coping erger is dan de kwaal.

 

“May your choices reflect your hopes. Not your fears” Nelson Mandela

 

Experimenteer en speel

Verander je blik – zie het leven als een experiment. Wees als een kind in een speeltuin. Voor jou kan dat misschien een pop concert op een doordeweekse avond zijn, lekker gek doen met (je) kind(eren) of lekker een dagje niks doen. Daarbij is het ook belangrijk dat je wat vrijer uitspreekt wat je van dingen vindt. En ja, tuurlijk val je weleens, of ben je teleurgesteld in een van je keuzes. Dan kun je ervoor kiezen om aan de kant van de speeltuin te zitten en alles op een veilige afstand te observeren. Maar is dat wat we willen? Aarzelend en halfslachtig in het leven staan? Nee, toch zeker?!

 

Tibetaanse manier

Als je al vaker een blog van mij hebt gelezen dan weet je dat ik me op het spirituele (meditatie) pad begeef. Om keuzes te maken gebruik ik weleens de Tibetaanse truc van een muntje opgooien. Wanneer je over twee opties twijfelt koppel je kop en munt beide aan één van de opties, de kant die omhoog ligt is de optie waar je voor gaat, de keuze is gemaakt. Als er meerdere keuzes zijn dan gebruik ik ‘de random number generator’ van google. De website is bijna een persoonlijke vriend geworden. Het mooie hieraan is dat je eraan herinnert wordt dat de keuze vaak niet uitmaakt. En als je echt de verkeerde keuze hebt gemaakt wordt dit achteraf alsnog duidelijk.

 

Kernwaarden

Ook weten wat je kernwaarden zijn kan helpen bij het nemen van beslissingen. Hoe belangrijk is je hobby? Of hoe zwaar weeg je aan jouw vrienden en familie? Waar liggen je ambities op je werk en hoe belangrijk vindt je het om deze waar te maken? Welke waarden (eerlijkheid, rechtvaardigheid of openheid) wil je uitdragen en hoe kun je dat doen? Allemaal vragen die je helpen bij het maken van bewuste keuzes. Je zult ook merken dat een keuze vanuit jouw kernwaarden maken helpt tegen perfectionisme en angst. Mochten deze gevoelens alsnog opkomen dan is het beter om het lastige gevoel gewoon toe te laten, ga er niet tegen vechten.

Succes met het maken van keuzes in overvloed en vergeet niet dat je hart vaak weet (zeker met grotere dingen) waar je heen wilt. Durf naar binnen te gaan, voorbij de angst en je hart dan te volgen.

 

Meer van Marc leren?

Marc geeft geregeld trainingen bij 4YoungPeople. Kijk in onze agenda voor de meest actuele trainingen. Of neem een kijkje op zijn eigen website Beyond Mindfulness Amsterdam!

Marc Keller

Bekijk profiel