fbpx

Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zoek op: trainingevenementnieuws

Blog
Vrije keuzes: een vloek of een zegen?

dinsdag 27 november
Marc Keller
Werk & AmbitieZelfkennis & Zingeving

You only live once, je leeft maar één keer. We lezen deze zin, maar beseffen we wel hoe veranderlijk en vergankelijk het leven eigenlijk is? Het is een cliché maar morgen kan je je baan verliezen, kan jij of een dierbare ernstig ziek worden of kan een financiële of politieke crisis ons veilige systeem doen instorten. In deze blog nodig ik je uit om meer met het leven mee te bewegen, de constante verandering te omarmen en de constante zoektocht naar beter en anders meer te laten gaan. Maar boven al te beseffen hoe snel de jaren voorbij vliegen en vandaar uit je hart durven te volgen.

 

Millennials en controle

De jongeren, zeker wij Millenials (ik hoor er nog net bij), neigen steeds meer naar controle. Het perfecte plaatje willen krijgen en het liefst ook nog zo snel mogelijk. De toenemende burn-outs, depressiviteit en angstklachten hebben een sterk verband met perfectionisme en de controle willen houden. Deze drang naar controle is mij overigens niet vreemd. Maar ik wil het nu hebben over het besef dat we maar 1x leven.

 

Wat drijft ons?

Hoe komt het eigenlijk dat we moeilijk stil staan bij niet leuke dingen? Ons brein is zo geprogrammeerd op overleven (angst is de emotie die alarm moet slaan), dat we toelaten, accepteren en het simpelweg voelen van lastige emoties nauwelijks kennen. In onze moderne tijd is deze skill-set bijna onontbeerlijk geworden. Het helpt vooral om dingen makkelijker los te laten, meer te gaan genieten van het leven, beter om te gaan met veranderingen, authentieker te zijn en meer tevreden met onszelf en anderen te zijn. De vele onderzoeken op het gebied van mindfulness tonen dit ook aan. En daarmee veel meer te waarderen van wat er nu is en wat je nu hebt.

 

De top vijf spijtbetuigingen van mensen in de laatste levensfase

Bronnie Ware (een verpleegster uit Australië) legde de meest eenvoudige spijt uitingen van mensen vast. Ik zal ze hier kort opsommen.

  1.      Ik zou willen dat ik de moed had gehad om trouw aan mijzelf te zijn geweest en ernaar te leven (i.p.v te voldoen aan de verwachtingen van anderen).
  2.      Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had (vooral mannen).
  3.      Ik zou willen dat ik de moed had gehad om mijn ware gevoelens/beleving te uiten.
  4.      Ik zou willen dat ik meer in contact was gebleven met goede vrienden.
  5.      Ik zou willen dat ik geluk meer had toegelaten in mijn leven.

 

 

Bevraag jezelf eerlijk

Ik zie het allemaal terugkomen in mijn coachingsgesprekken en trainingen. Het begint met zien, (h)erkennen en voelen van je behoeften. Het verbaast me elke keer weer (bij mijzelf en anderen) hoe we zo iets fundamenteels over het hoofd kunnen zien. We leven ons leven, maar leven we echt? Wat houdt dat voor jou in? Waar wordt je blij van? Welk verlangens vind je te eng om aan te gaan maar zijn eigenlijk wat je het liefst zou willen? Ben je (te) veel bezig met wat anderen vinden? Stel deze vragen aan jezelf, check het! Begin met het veranderen van het laaghangend fruit, neem kleine stapjes en probeer daar al tevreden over te zijn.

 

De jaren vliegen voorbij

Programma’s zoals ‘over mijn lijk’ van BNN begon al in 2006 en het blijft boeiend om te zien. Je realiseert je dan pas echt hoe veranderlijk het leven is. Je hoeft wat mij betreft niet uitvoerig stil te staan bij onze sterfelijkheid maar besef hoe snel de jaren voorbij vliegen. Sta stil bij de momenten waar je echt blij van wordt.

 

Tips voor in de praktijk

Een eenvoudige tip is om op te schrijven wat je energie kost en wat je energie geeft (4-6 punten per categorie). Of hou een hele dag gedetailleerd bij wat je allemaal uitvoerd. Is dat hoe je het zou willen? Zo ja, geniet er dan nog extra van. Zo niet, waar kan je nog winst boeken? Maak een bucketlist van alle dingen waar je hart sneller van gaat kloppen (visualiseer dat als dat helpt) en voel ook de angst die er vaak bij komt kijken. Ga deze angst niet uit de weg. Hoe? Schrijf je angsten op, leer je emoties voelen in je lijf (bijv via meditatie) of durf ze te delen met naasten. Het is de sleutel naar het kunnen leven vanuit je hart, het waarmaken van je dromen en het voorkomen van grote spijtbetuigingen.

 

De spirituele leraar Mooji praat altijd heel mooi over leven vanuit het hart.

 

Meer van Marc leren?

Marc staat regelmatig op het programma van 4YoungPeople. Houd de agenda in de gaten voor één van zijn trainingen en ontmoet Marc in het echt.

Of neem een kijkje op zijn eigen website Beyond Mindfulness Amsterdam!

Marc Keller

Bekijk profiel